vrijdag 13 april 2018

Was Jezus een genie?



Was Jezus een genie?
Ik stel de vraag omdat ik mij probeer voor te stellen dat iemand met zijn boodschap van liefde en vergeving opereerde in de tijd van het romeinse rijk.
We weten inmiddels  wel dat de Romeinen geen lieverdjes waren. Zelf behept met een veel godendom en een zeer strak georganiseerd militaristisch regime hielden ze flink huis in de door hen bezette gebieden.
 Uiteraard brachten ze ook veel goeds maar daarnaast  bleven het wel bezetters. Ze hadden de politieke en rechterlijke macht naar zich toe getrokken en maakten op die gebieden de dienst uit.
In zo’n situatie komt dan op zeker moment een jonge man uit Nazareth en begint te vertellen  over een koninkrijk dat niet van deze wereld zal zijn. Dat je de keizer moet blijven geven wat des keizers is. Dat je je andere wang moet toekeren wanneer je geslagen wordt. Alles wat hij zegt staat  haaks op wat er gaande is in de werkelijkheid van de slavenmaatschappij van toen.
Of je moet compleet gek geworden zijn en de weg zijn kwijtgeraakt om dat te doen of je moet zijn wat je claimt te zijn.  Een tussenweg is er dan niet.

Zijn volgelingen liepen ook onvoorwaardelijk achter hem aan, gingen met hem mee, luisterden naar zijn woorden, ongeacht wat familie vrienden en collega’s daarvan vonden. Ze lieten hun netten uit hun handen vallen en volgden hem. Kom daar vandaag de dag nog maar eens om.
Wij beredeneren liever de haalbaarheid van het verhaal. We kunnen nog wel iets met het ‘verhaal’ maar of we ook die stap verder durven maken en ons onvoorwaardelijk overgeven aan hem. Tja.
Was Jezus dus een genie om juist in die tijd en die situatie datgene te zeggen en verkondigen wat hem uiteindelijk in de problemen bracht?
Kon hij niet anders? En zo ja, waarom kon hij dan niet anders?
Dat hij uiteindelijk werd veroordeeld en terechtgesteld had voornamelijk te maken met de gewiekstheid waarmee de heersende spirituele leiders opereerden. Die speelden een spel van belangen op het scherpst van de snede. Die waren zelfs bereid om over  hun ethische beginselen van rechtvaardigheid en gerechtigheid heen te stappen en met een halve waarheid (dat is ook een hele leugen) bij Pilatus aan te kloppen voor een gerechtelijke uitspraak.
Pilatus die overigens, volgens romeinse wetgeving, geen schuld in hem kon vinden maar als politiek dier genoeg wist van het belangenspel wilde er zijn vingers  niet aan branden. Hij koos voor een handige ontsnapping uit deze benarde positie. Stelde een uitruil voor en liet naar goed gebruik van die tijd de keuze aan het volk. (ah zie daar het eerste referendum) En het volk, opgehitst door de spirituele leiders, koos voor Barabas. De rest is bekend. Jezus aan het kruis, na drie dagen weer opgestaan en de kerk ontstaat en bestaat tot op de dag van vandaag. Hoe ver zou de kerk van deze tijd al zijn afgedreven van Zijn eerste initiĆ«le boodschap? 

Voor mij staat in elk geval vast dat Jezus is wat hij claimt te zijn, Gods zoon. Die kwam  om tegen de heersende opvattingen in, een geheel nieuw verhaal te vertellen aan de mensen ,ze hoop te bieden en daarbij ook nog  claimt dat hij de profetieĆ«n komt vervullen. Alsof je over water loopt terwijl iedereen die dat ziet denkt:" Dat kan helemaal niet!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten